ام دی اف چیست؟

MDF مخفف عبارت  Medium Density Fiberboard  به معنای ورق فیبر با چگالی متوسط است که از ترکیب خرده چوبهای حلاجی شده با مواد شیمیایی مانند موم و رزین تحت فشار و حرارت بالا تولید می شود، سپس روی آن رنگ زده و یا روکش چسبانده می شود. ورق های ام دی اف در ابعاد و ضخامت های مختلف موجود هستند و برای تولید محصولات مختلف در اندازه های متفاوتی برش خورده و اطراف آنها لبه ای از جنس پلاستیک (نوار PVC) چسبانده و یا کاملا رنگ می شود. 

 

موارد استفاده از ام دی اف 

ورق های ام دی اف، در ضخامت های مختلف 3 تا 38 میلیمتر موجود هستند که می توان آنها را به دو دسته ام دی اف های نازک و ضخیم طبقه بندی کرد.             

ام دی اف های نازک:    این نوع ام دی اف ها، در عرف به عنوان فیبر شناخته می شوند و از آنها برای ساخت کف کشوها، پشت کابینت ها، ساخت غرفه های نمایشگاهی، پشت کمدها و... استفاده می شود.        

ام دی اف های ضخیم:    از این نوع ام دی اف ها، برای ساخت انواع محصولات از قبیل میز، کمد، قفسه، نیمکت، کابینت، تخت و حتی سازه های معماری استفاده می شود.        

 

روکش های ام دی اف 

مغزی ام دی اف، ظاهری نازیبا دارد. به این دلیل و همچنین به دلایل بهداشتی و نیز جهت استقامت بیشتر، تنها با افزودن رنگ یا روکش به آن قابل استفاده است. اقسام روکش های مورد استفاده برای ام دی اف عبارتند از:

روکش های چوبی veneer

لایه های نازک چوب طبیعی که طی فرآیند خاصی تولید و بر روی تخته های ام.دی.اف چسبانده می شوند، زیباترین روکش های موجود برای ورق های ام دی اف هستند که البته از قیمت بالایی برخوردارند و شاید به همین دلیل در ایران فروش چندانی ندارند. از موارد کاربرد آن می شود به استفاده در مبلمان، طراحی داخلی ساختمان، پوشش دیوارها، پارتیشن ها و درهای کابینت اشاره کرد. این روکش ها در برابر رطوبت، حرارت و مواد شیمیایی مقاومت ندارند.  

روکش های پلی وینیل کلراید (پی وی سی)

از مواد ترمو پلاستیک ساخته شده و بعضی از آنها با پوشش لاکی مقاوم پوشانده شده اند تا در برابر مواردی مثل رطوبت مقاوم باشند. مزیت آن انعطاف پذیری بالا است که باعث می شود بر روی آن نقش های برجسته زیبایی ایجاد کرد، اما ایرادش این است که مطلقا در برابر حرارت مقاوم نیست و مقاومت آن در برابر رطوبت هم به چسبی که در اتصال این روکش به تخته ام دی اف استفاده می شود بستگی دارد. به محصولی که از ترکیب مغزی ام دی اف و روکش پی وی سی ساخته می شود، پروفیل گفته می شود که در صنایعی مثل ساخت درهای کمد و قاب ها و قرنیز کاربرد دارد. 

روکش های ورق اکریلیک (پولیشی)

این نوع روکش ها با روکش های پی وی سی هم خانواده بوده و از تمام مزایای آن برخوردارند، البته در برابر ضربه مقاومت کمی دارد و حساسیت آن در برابر عوامل حرارتی مثل آتش نیز کمتر است. از لحاظ قیمتی، این نوع روکش نسبت به روکش پی وی سی گرانتر است. 

روکش اچ پی ال (high pressure laminate)

این نوع، از روکش های چوبی با دوام تر بوده و در مقابل ضربه، سائیدگی و نور آفتاب تا حدودی مقاوم است. این روکش ها در اقسام ساده و طرح دار و در رنگ های متنوع موجود است و گاهی برای نقش روی آن از عکس چوب های طبیعی استفاده می کنند. از این روکش به وفور در ساخت اقسام مبلمان اداری و خانگی استفاده می شود. 

روکش ملامینه (low pressure laminate)

این نوع، از پر کاربرد ترین روکشهای ام دی اف در ایران است و ضمن تنوع در رنگ و طرح، از مقاومت نسبتا خوبی در برابر رطوبت، حرارت و سایش نیز برخوردار است. 

 

روکش کاغذی (لترون)

لترون، ارزان ترین نوع روکش موجود برای ام دی اف است و در مقایسه با روکش های ملامینه و لمینیت از مقاومت کمتری در برابر عوامل خارجی برخوردار است. از ام دی افی که با این روکش پوشانده شده باشد، می توان برای مصارف اداری و خانگی مانند ساخت میز و کمدهای اداری نسبتا ارزان استفاده کرد.

 

مقایسه ام دی اف با چوب طبیعی

اگر هنوز هم برای انتخاب جنس میزها، کمدها و قفسه های محیط کارتان تردید دارید که از چوب طبیعی استفاده کنید یا ام دی اف با ما همراه شوید تا مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم تا در نهایت انتخابی درست داشته باشید.

مزایای ام دی اف

ام دی اف، یکدست تر از چوب طبیعی و فاقد گره است. به همین دلیل برشکاری و ساخت آن آسان تر است. قابلیت شکل پذیری و انجام روسازی های متنوع مانند اقسام روکش های چوبی و کاغذی یا رنگ آمیزی، آن را برای استفاده در موارد مختلفی مناسب ساخته است. در مقایسه با چوب ارزانتر است و چون از پسماندهای چوبی تهیه میشود، به طبیعت آسیب کمتری می زند. در برابر آفت حشرات چوب خوار مقاوم است.

معایب ام دی اف

به دلیل آنکه در ترکیب ام دی اف، فرمالدئید رزین به کار می رود، تا چند ماه پس از ساخت یا برش، اوره فرمالدئید و ترکیبات آلوده ساز دیگر از خود متصاعد می کند که ماده ای مشکوک به ایجاد برخی از انواع سرطان هاست. به همین دلیل بهتر است از ام دی اف خام، استفاده نشده و حتما از نوع روکش شده یا رنگ شده آن استفاده شود و محلی که کالای جدید ساخته شده از ام دی اف در آن قرار می گیرد، از تهویه خوبی برخوردار باشد. تخته های ام دی اف، بسته به چگالی شان از مقاومت و کشش معینی برخوردارند و به خصوص در مواردی مثل تخته های با قطر کم یا متوسط، قابلیت تحمل فشار وزن در سطح گسترده را ندارند و نمی شود از آنها در طرح هایی که به استحکام و مقاومت بالا نیاز است، استفاده کرد.

 منبع: ماهنامه طراحی و دکوراسیون اداری، تجاری و نمایشگاهی دیبا / سال اول / شماره یک

 

 

تلفن : 88623025 021

فکس : 89775462 021

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به
شرکت آکاژو می باشد. 1398

آدرس: تهران، ملاصدرا، شیرازی شمالی، دانشور
شرقی، 
برج دانشور، واحد 4 بی