رنگ ها در محیط کار

 یکی از مهمترین کیفیات ملموس اشیا و موجودات جهان، رنگ است. رنگ، یکی از قسمت های با اهمیت زندگی روزانه ما انسانها است که تاثیر بسزایی روی سبک زندگی و نوع احساس ما نسبت به جهان پیرامونمان دارد. رنگها، در اطراف ما وجود دارند: در آسمان، کوه، دریا، درخت و همچنین در هنر دکوراسیون. 

رنگها، نیروها و انرژی های درخشنده ای هستند که چه خودآگاه و چه ناخودآگاه روی ما اثر مثبت و منفی خواهند داشت. سطوح رنگی باید شکل، وسعت و حدود خود را از خود رنگ و نوسان شدت آن کسب کنند نه اینکه با خطوط، از پیش معین شده باشد. اگر رنگها و شکلها در بیان مفاهیم و حالات توافق داشته باشند، تاثیرات آنها دو چندان خواهد بود. 

رنگ، هیجان انگیزترین ابزاری است که در دست طراحان است، به وسیله آن می توان ارتباط میان فضا و سبک و سلیقه را به وجود آورد. همچنین یکی ازجنبه های تاثیرگذار روی بیننده است. برای همه ما اتفاق افتاده که رنگ دقیق فضا را به خاطر نیاوریم ولی حس صمیمیت، باشکوه بودن، سردی، خاص بودن یا مجلل بودن آن مکان در ذهنمان ماندگار شده است.

ترکیب رنگ، یکی از عناصر مهم در طراحی داخلی است که به وسیله آن می توان سبک و شخصیت را در فضا تعریف کرد. رنگهای درخشان به تنهایی جذاب  هستند، اما اگر در یک الگو یا ردیفی منظم قرار گیرند، از نظر بصری تاثیر بیشتری خواهند داشت. این نوع آرایش یک ساختار ساده را بر این رنگها حاکم می کند و در نتیجه یک مفهوم و یا نوعی نظم را، ورای حضور محض رنگها، منتقل خواهد کرد.

رنگ، زندگی است، زیرا جهان بدون رنگ برایمان مرده جلوه می کند. رنگها، ایده آغازین و ثمره نور هستند و مقابل آن تاریکی، بدون رنگ است. نور، اولین پدیده در جهان است و از طریق رنگها، روح و طبیعت زنده جهان را برایمان آشکار می سازد.

در طراحی، کیفیت شکل  و رنگ می بایست با یکدیگر هماهنگ باشند. یعنی شکل و رنگ در معنی دار بودن و مفهوم خود، یکدیگر را تایید و اثبات نمایند.

برای به دست آوردن چیدمانی متناسب از رنگ ها در فضاهای داخلی، گام های اولیه زیر ضروری است:  1. آن مطلبی را که با زبان رنگ می خواهید به بیننده بگویید، در اندیشه خود آماده داشته باشید.  2. یک رنگ اصلی که سخنگوی پر قدرتی برای بیان آن مطلب باشد، پیدا کنید.  3. رنگهای دیگری که در اطراف آن می چینید، باید در هماهنگی کامل باشند.  4. آنگاه به عنوان یک رهبر طرح وارد شده و سبک و سلیقه هنری خود را در چیدن این ابزار های فنی دخالت دهید.

 

رنگها در محیط کار

از ضروریات اینکه کسب و کار شما شناخته شود و مراجعان به دنبال شما بیایند، تصویری است که از شما و خدمات شما در ذهن آنها نقش بسته می شود. رنگها، در طراحی داخلی محلی که شما مراجعان خود را پذیرا می شوید، این تصویر را جهت می دهند و قضاوت افراد را از محصول یا سرویس شما تعیین می کنند. البته عموما افراد، رنگها را براساس سلیقه شخصی و حس درونی خود انتخاب می کنند. اما اصولی نیز وجود دارند که می توانند ترکیباتی صحیح و موثر به وجود آورند و در جذب بیشتر مشتری موثر باشند.

 

رنگهای سرد: آبی و سبز

انتخاب رنگ، بسته به نوع فعالیت بسیار متنوع است. اما در مجموع رنگ بایستی باعث بالا رفتن روحیه کار و تولید شود. در محیط هایی که فعالیت های بدنی انجام می شود، رنگ های ملایم و آرامش بخش، از خستگی می کاهند و به افراد کمک می کنند با مدیریت نیروی خود در تمام زمان ها با نیرویی هماهنگ از پس انجام کارها برآیند. رنگ آبی، محیطی آرام و صلح آمیز فراهم می کند و افراد را از هیجانات بی مورد به دور نگه می دارد. البته ممکن است این آرامش را در فضای کاری نپسندید و به دنبال هیجان و انرژی بیشتری باشید، اما در برخی محیط های کاری که تنش زیاد است، شاید این راهکاری برای کاهش استرس و تسکین تنش های روانی ناشی از کار باشد. در محیط های ویژه ای که به تمرکز بالای فکری و عکس العمل های دقیق و سریع نیاز است، افراد باید در فضایی آرام و به دور از تنش به تصمیم گیری بپردازند. رنگ زیبای سبز که نشانی از طبیعت است، می تواند محیطی آرام را فراهم کند و به فرد قدرت تمرکز بیشتری دهد.

 

رنگهای گرم: نارنجی و قرمز

در بسیاری از محیط های کار که فعالیت های بدنی و فیزیکی چندانی صورت نمی گیرد، رنگ های گرم مثل طیف هایی از زرد، قرمز و آجری به افراد کمک می کند دچار کسالت و خواب آلودگی نشوند. به عنوان مثال در فضای یک دفتر کار که محیطی نسبتا ساکت است، حضور رنگ زرد یا قرمز حتی اگر در بخشی از اتاق نیز استفاده شود، می تواند به بالا رفتن سطح انرژی افراد کمک کرده و از کسالت پرسنل جلوگیری کند. در اتاق های کنفرانس، جایی که افراد بایستی درباره مسایل مختلف بحث و بررسی کنند و به ایده های جدید دست یابند، استفاده از رنگ های گرم تحرک کافی را در فضا ایجاد خواهد کرد. البته می توان ترکیبی از رنگ های خنثی مانند خاکستری یا کرم را به همراه آنها به کار گرفت تا رنگ های گرم تعدیل شوند. رنگ زرد گرم و پرانرژی است و افزاینده خلافیت، باعث بالا رفتن روحیه می شود و نشانه ذکاوت و رهبری است. این رنگ برای اتاق کنفرانس نیز مناسب است. نارنجی رنگی چالش برانگیز و پرانرژی است و هوش، وفاداری و اعتماد به نفس انتخاب کننده اش را به نمایش می گذارد. هر ترکیب با سفید، مناسب برای محیط هایی  است که فروش در آنجا انجام می شود. همچنین در ترکیب با خاکستری متانت بیشتری یافته و محیط کاری گرم و امروزی به وجود می آورد.

 

رنگهای خنثی: سفید، خاکستری، سیاه و قهوه ای

سفید رنگی خنثی، باز و نشان دهنده تمیزی و پاکی است که فضایی راحت تدارک می بیند. ضمن اینکه در کنار همه رنگ های دیگر به شفاف تر شدن تاثیر آنها در فضا کمک می کند. در فضاهای کوچک باعث بزرگنمایی می شود. بهتر است از سفید یا دیگر رنگ های خنثی برای سطوح بزرگ و رنگ پس زمینه مثل دیوارها استفاده شود تا فضا از آشفتگی نجات یابد. رنگ های خنثی، شامل طیف وسیعی می شوند که از سفید شروع شده و تمامی طیف های خاکستری را از روشن تا تیره در بر می گیرند و به سیاه ختم می شوند. قهوه ای نیز به طور کلی جزء رنگ های خنثی طبقه بندی می شود که طیف آن از کرم روشن شروع و به بژ و قهوه ای تیره ختم می شود.

 

 

منبع:  ندا نراقی/ مجله خانه و دفترکار/ شماره 1/ 1388       

اسماعیل محمدی/ مجله اسکان ایران/ شماره 40 و41/ 1389       

فلورا ارزیان/ مجله طراحی و دکوراسیون اداری، تجاری و نمایشگاهی دیبا/ شماره 1

 

 

 

تلفن : 88623025 021

فکس : 89775462 021

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به
شرکت آکاژو می باشد. 1398

آدرس: تهران، ملاصدرا، شیرازی شمالی، دانشور
شرقی، 
برج دانشور، واحد 4 بی